Fõoldal Áraink Képrészlet kivágás Galéria Szolgáltatásaink Megrendelés Fotósok Partner oldalak Kapcsolat

képrészlet kivágás •  árnyékolás •  háttér csere •  retus •  kép javitas •  raszter átalakítás •  3d •  FX
Képkivágás Specialista Szolgáltatások

Képrészletek kivágása

 Fõ tevékenységi körünk alapvető és minden további szolgáltatás szerves részét képezi. A digitális képekkel való munka során elkerülhetetlen, hogy a kép egy vagy több részletét külön kell kezelni, vagyis definiálni kell. Nem érdektelen, hogy a szétválasztandó képrészletek szélei megfelelõ kontraszttal rendelkezzenek.
 A megkívánt finomsági igény esetenként változó, mindig a végsõ felhasználási cél a meghatározó. Nyilvánvaló, hogy egy bélyegkép ilyen vonatkozású minõségi elvárása nagyságrendekkel kisebb egy dekorációs poszterénél.
 
Alapvetõ felhasználási területeken felmerülő finomsági elvárások:


 Nyomdai termék esetében: a felbontás adott, a továbbiakat a nyomtatási méret határozza meg.

 Webes felhasználáshoz a szempont az, hogy mekkora nagyíthatóságra kell számítani az adott képnél. Szerencsére a sorozat jellegű feladatoknál, mint például katalógus, vagy webáruház, - az elvárt méretek jól behatárolhatók.

 Művészi jellegű alkotás esetén a kivágás pontossági igénye megnõ, nem ritka a pixeles lekövetés sem. Természetesen az ilyen jellegű igények kielégítése sokkal több energia és idõráfordítással jár.

Képrészletek kivágása
Speciális árnyékolás
Modell fotó retusálás
Sérült kép helyreállítás
Vektoros képpé alakítás
3D modellezés
Különleges effektusok

Árnyékolás / háttérszerkesztés

Árnyékolás

 Az eladásra, bemutatásra szánt termékek, (sütemények, virágok, mûszaki cikkek, ruhák, órák, ékszerek stb.) precíz kivágása után az objektumot új környzetbe kell helyezni. Tapasztalataink szerint ezt a feladatot ügyfeleink egy része szívesen végzi el önmaga. Ebben az esetben részükre a mi munkánk a kivágással befejezõdik. Természetesen tanácsokkal továbbra is állunk rendelkezésükre.

  Azok számára, akik szívesen használják a jóízlésű grafikus szakember munkáját, kínáljuk a kivágott képek új környezetbe helyezésének lehetõségét. A plasztikus hatás elérése érdekében szükséges a megfelelõ árnyékhatás elkészítése is. Munkatársaink nagy tapasztalattal rendelkeznek ebben a vonatkozásban (is) és szívesen segítenek a készítendõ katalógus, brossura, étlap, vagy éppen webáruház készítésének képanyagával kapcsolatban.

  A plasztikus hatás, a térbeliség megjelenítése szakfeladat, - ha jól sikerül, akkor a termék vizuális megjelenése sokkal vonzóbb lesz. Az árnyékolás technikája ( ide értendõ a tükrözõdés, becsillogás, csúcsfények elhelyezése) a képi hatás szuggesztívitásának fokozását szolgálja.
 Előfordulhat, hogy a termék színtónusával, telítettségével nem harmonizál tökéletesen az ügyfeleink által preferált új háttér. Ilyenkor kollegáink elvégzik a szükséges finomításokat a képen, hogy a végeredmény kifogástalan legyen. (*.jpg), (*.png), (*.psd)

A négyzetek bejelölésével árnyékolás - háttér
kombinációkat jeleníthet meg.

Háttér csere (Photoshop maszk)

 Digitális, digitalizált képek esetében gyakran szükségessé válhat a főtémához viszonyított környezet, háttér számítógépes cseréje.
 A fõtéma sablon szerű körbevágáa az esetek egy részében, mondhatni túlnyomó többségében, elegendõ az új háttérbe helyezéshez. A helyzet nem mindig ilyen egyszerű, különösen, ha áttetszõ felületekrõl, fröccsenõ vízcseppekrõl, vagy akár egyszerűen hajról van szó. A kisméretű, száljellegû képelemek szétválasztása nagyon bonyolulttá teheti a feladatot. Ilyenkor kombinált megoldás vezet eredményre, ami az jelenti, hogy a kivágást, a maszk készítést és egyéb megoldásokat együtt kell alkalmazni. A nemzetközi standardként elfogadott Photoshop szabványok miatt a maszkolást célszerű az Adobe Photoshop programjával végezni.
 A kimaszkolt főtéma, modell ezután tetszés szerinti környezetbe, háttér elé helyezhető. Természetesen a fényviszonyokat figyelembe kell venni, ellenkező esetben a montírozott kép valószínűtlenül fog hatni.
 A maszkolás pillanatnyilag a legjobb eljárás a téma és a háttér szétválasztására a fent említett bonyolultabb esetekben. Nagyfokú figyelmet és hozzáértést, valamint nem kevés idõt igényel az elkészítése. (*.psd)

  A  fenti   példán  online   kipróbálhat  néhány
háttérszín - árnyékolás kombinációt.  Érdemes
megfigyelni mennyire különböző hatást hoznak
létre az egyes változatok.

   

Fotók retusálása

 A retusáslás fogalma a fényképészetben valamikor, - nem is olyan régen -, egészen mást jelentett, mint manapság. A cél, a feladat hasonló volt, de az eszközök, valamint a fotográfia technikai megközelítése teljesen megváltozott. A fény valamint a berendezések optikai részének kivételével minden kicserélõdött. A mai fényképészeti eszközök döntõen digitális alapon működnek. A fényképezõgép nem igényel film nyersanyagot, mert a fotókat digitális adathordozón tárolja. A nyers képek minõségét sejteni sem lehet, mert a beépített szoftver hozza létre digitális konverzió által. Ezért csak remélni lehet, hogy a jól rajzoló optika és az expozíciós paramétereket szimuláló program működése után a konverziós szoftver használható adathalmazt hoz létre.
 Szerencsére ma már olyan szintre fejlõdtek a programok a kötelezõ szabványosodás után, hogy az eredmény minősége igen magas színvonalú.( Az pedig maradjon a szakemberek örök problémája, hogy a digitális fotót hol tekinti meg a felhasználó: monitoron, kinyomtatva, iPodon, vagy laptopon, esetleg telefonon, vagy HD TV-n.)

 A fentiek alapján a digitális fotók retusálását két fő területre oszthatjuk:

  1.  A kép minõségének a javítása - az összhatás célirányos befolyásolása érdekében

  2.  A téma vizuális megjelenésének megváloztatása - a kép egy fontos részletének átalakítása

 Az elsõ esetben a feladat arról szól, hogy a kép technikai minõsége nem felel meg az elvártnak, ezért utólagosan, digitális eljárásokkal feljavítjuk. Példaként: a megismételhetetlen események, (esküvõk, bemutatók, stb.) alkalmával készült fontos és valóban egyszeri, hiteles képek korrigálása. Alapvető cél a képmínőség javítása szakmai szempontból. A képi élmény fokozása érdekében színegyensúlyt, telítettséget, élességet, stb változtatunk anélkül, hogy a fotó tartalmi jelentését befolyásolnánk.
 A második esetben a lényeg a fõtéma látványának, küllemének, formájának megváltoztatása. Jellemzõek erre a modellképek, ahol a sminkes munkát egészítjük ki utólagos retusálással. Példa: bõrhibák, zavaró becsillogások eltüntetése stb. A korrekció mértéke, - igény szerint,- egészen a karakter megváltoztatásáig is terjedhet.

A Képkivágás Specialista szolgáltatása ezen feladatok maximális minõségi szinten történõ elvégzése.

     

Sérült képek javítása

 A feladat bizonyos értelemben hasonló a digitális retusáláshoz. A különbséget az jelenti, hogy a sérült kép fogalmán ezúttal ténylegesen kézbefogható papíranyagra készült, hagyományos kémiai úton kidolgozott fényképet értünk. Ezt elsõ lépésben digitalzálni kell. Szolgáltatásunk átfogóbbá tétele érdekében a szükséges szkennelést is elvégezzük. A feladat elvégzése után, - igény szerint. - digitális hordozóra mentett képet, és/vagy javított papírképet adunk át. Tapasztalataink szerint az esetek többségében elegendõ a digitális változat.
 Az eredeti, pótolhatatlan fényképre csak a szkennelés idejére van szükségünk. (*.jpg), (*.png)

Raszter kép vektoros képpé alakítása - Logó vektorizálás      
 Jellemző területe a vektoros kép igényének a logók, emblémák,stb. esete. A szakmai rész behatóbb ismertetése nélkül a raszteres (bittérképes) kép és a vektoros képalkotás közötti különbség a következő:  Az első esetben képelemek megfelelően rendezett sokaságáról van szó. A monitoron működése jellemzően reprezentálja az elvet. Minden egyes képpont meghatározott szín és fényerő tulajdonságokkal rendelkezik. Könnyen belátható, hogy ez igen nagy adatmennyiség is lehet, mert gyakran szükséges, (pl nyomtatáskor), hogy a montorénál sokkal nagyobb felbontású legyen a kép. Az adathalmaz méretét különböző tömörítési algoritmusokkal szokás csökkenteni.
 A vektoros képek ezzel szemben szerkesztettek. A kép fel van bontva matematikailag leírható síkidomokra és színátmenet kódokra. Az így beépülő képelemek definiálásához nagyságrendekkel kevesebb tárterületre van szükség és kezelésük is sokkal gyorsabb. Ezeknek a tulajdonságoknak elsősorban az animácó (játékok) területén van jelentősége.
 Logók esetében a nyomtathatóságból származó előny a lényeges szempont. Ellentétben a bittérképes képalkotással, a vektoros képek minősége,- tisztán matematikai meghatározásukból fakadóan - a nagyítás mértékétől függetlenül változatlan marad. (Megjegyzés: a logók egy része tartalmaz bittérképes elemeket is)
 A Képkivágás Specialista szolgáltatása logók és egyéb arra alkalmas képanyagok minőségi vektorizálása. (*.ai), (*.psd)
     

     
     
 A térbeli modellek készíésének igénye akkor jelentkezik, amikor olyan effektusokra, nézetekre van szükség, ami a valódi objektummal és hagyományos optikai eszközökkel nem valósítható meg. Jellemző területe ennek a reklám és filmipar, ahol a 3d modellezés művészi szinter emelkedett. De ugyanitt említhető az animációs filmek világa is, ahol a hagyományos, klasszikusnak tekinthető stop motion animációt váltja ki optikai eszközök nélkül. A térben mozgó lemodellezett tárgyak vizuális valószerűsége ma már tökéletes. Részletgazdagsága a felhasználó (rendező) elképzeléseihez igazodik.
 A Képkivágás Specialista szolgáltatása 3d modellek elkészítése. A lehetőségeket az erőforrások természetesen behatárolják, de a webes felhasználásra alkalmas méretek megvalósíthatók. (*.3ds)
     

     
     
A Képkvágás Specialista néhány olyan speciális effektust kínál az Ön weboldalára, amelyekkel nem csupán érdekesebbé, látványosabbá teheti az oldalt, de tényleges hasznos tulajdonságokkal is rendelkezik. A nagyító effektus segítségével a kép részletei kinagyíthatók. A kép, fotó minden területe vizsgálható, bemutatható, anélkül, hogy ehhez újabb ablakot, vagy oldalt kellene megnyitni.
A forgató effektus segítségével a bemutatandó tárgy, termék körbejárható, elforgatható. A vizuális élmény a térbeliség érzetét okozza. Ebben az esetben nem 3D modellezésről van szó, hanem hagyományos digitális módon készült képek sorozatáról, melyek szoftveres úton vezérelhetők. Az egy objektunhoz tartozó képek száma a minőségi elvárási igényekhez igazodóan 18, 32, vagy 72. A képek elkészítése szakfeladat. A Képkivágás Specialista vállalja a képek elkészítését és a működő flash file kódolását. (*.swf)
     

© Képkivágás Specialista 2016
kepkivagas@kepkivagas.hu
no Rights Reserved

Powered by navo

Az oldal tetejére
       
fõoldal | áraink | képek kivágása | galéria | szolgáltatásaink | megrendelés |kapcsolat | fotos | partnerek