Fõoldal Áraink Képrészlet kivágás Galéria Szolgáltatásaink Megrendelés Fotósok Partner oldalak Kapcsolat
Raszter kép (bittérkép) vektoros képpé alakítása  

A digitális képek tetszés szerinti formátumban tárolhatók. Mégis a formátum az, ami meghatározza azt, hogy milyen utólagos változtatások lehetségesek. A monitorunk a képeket szines képelemek sokaságával (pixelek) jeleníti meg. A raszteres képek a bittérképes szerkesztõ proramok segítségével változtathatók, az egyes képelemek cseréje által. A vektoros képek matematikailag leírható síkelemek sokasága, amely csak a monitoros megjelenítés miatt lesz bittérkép. A síkelemeket sokkal könnyebb kezelni, mozoghatnak, méretet változtathatnak, foroghatnak és törölhetõk.

A raszteres képek minõsége a nagyításukkal arányosan folyamatosan romlik, míg a vektoros képeké változatlan marad. A vektorrá konvertálás elengedhetetlen szövegek, betûk esetében. Nagy nagyításoknál a bittérkép már nehezen kezelhetõ, míg a vektoros kép könnyedén. A raszteres képek esetében minden változtatáskor az összes érintett képelemet változtatni kell. Hatalmas mennyiség.

A vektoros képek egyik fontos alkalmazási területe a logo és embléma készítés. Ilyenkor fokozott igény az, hogy a kép még az elvárhtó, illetõleg szükséges legnagyobb mértékû nagyításkor se "essen szét", vagyis amikor a pixeles felbontás már oly erõteljesen látható, hogy a végeredmény használhatatlan. A vektoros képek esetében a nagyíthatóság gyakorlatilag korlátlan - mindig ugyanazt a képet látjuk minden méreten.

Természetesen korlátok ebben a konverzióban is elkerülhetetlenek: a vektoros képek színátmenetei, illetve lágy peremei nem minden esetben tudják reprodukálni az eredeti képét. Fotók esetében az átalakítás lehetõsége sokkal szûkebb. Az igazi elõny, a digitálisan megalkotott képek esetében jelentkezik pl. logók emblémák.


 

 
Képrészletek kivágása
Speciális árnyékolás
Modell fotó retusálás
Sérült kép helyreállítás
Vektoros képpé alakítás
3D modellezés
Különleges effektusok
       
         
                 

© Képkivágás Specialista 2012
kepkivagas@kepkivagas.hu
no Rights Reserved

Powered by navo

Az oldal tetejére
fõoldal | áraink | képek kivágása | galéria | szolgáltatásaink | megrendelés | kapcsolat| fotós partnerek