Fõoldal Áraink Képrészlet kivágás Galéria Szolgáltatásaink Megrendelés Fotósok Partner oldalak Kapcsolat
Képek részleteinek kivágása Photoshop kivágó görbe segítségével    

Mit jelent a "kivágó görbe" ?

 Röviden:az a vonal, amely kjelöl egy vektorok által meghatározott, sík alakzatot. A görbe az Adobe Photoshop "toll" eszközével (pen tool) hozható létre. Alapvetõ feladata az, hogy meghatározza azt a területet, amelyet el kell különíeni a kép többi részétõl. Az esetek többségében az elkülönítendõ rész maga a háttér. Ez esetben a kijelölt terület lesz a továbbiakban használatos új hátér előtt..

 A Photoshop program számos egyéb egyszerűbb(?) eszközt, illetve eszközök kombinációját is kínálja a kijelöléshez, de a legjobb eredmény a kivágó görbe alkalmazásával érhetõ el, mert az elkülönítendõ területek találkozási éleinek kontrasztja nem mindig határozott kellőképpen..

Hogyan készül a kivágó görbe?

 A kivágó görbét 300% feletti, - a későbbi felhasználási igénynek megfelelő, - nagyításon kézzel készítjük a "toll" (pen tool) eszközzel. A megfelelő minőség érdekében akár pixel mélységben is. A görbét bezárása után univerzális PSD és AI formátumban is elmentjük. Így lehetöség van többféle felhasználásra, illetve utólagos korrekciókra is. A kivágott terület (és annak inverze) ettõl kezdve külön kezelhetõ, korrigálhaó, eltávolítható, illetõleg kicserélhetõ.

Képrészletek kivágása
Speciális árnyékolás
Modell fotó retusálás
Sérült kép helyreállítás
Vektoros képpé alakítás
3D modellezés
Különleges effektusok
       
       
Az eredeti kép   A kivágó görbe megrajzolása   A kivágó görbe kiválasztásra váltása   A háttér törlése
(100% átlátszó)
  A bögre az asztalra került...

Milyen a jó kiinduló kép?

 A szerencsés eset az, amikor a fõtéma, tárgy, modell, stb színében és tónusában határozott kontraszttal különül el a kijelölendő háttértől. Ez természetesen nem várható el minden kép esetében, de ha van rá lehetőség, - vagyis a kép készítésekor már van elképzelés a végsõ felhasználásról, - célszerű a környezetet ilyen elvek szerint választani.

A nem elégszer hangsúlyozott, de legfontosabb szempont a bevilágítás .
 

 A kivágási feladat természetesen akkor is megoldható, ha ezek a kívánalmak mégsem teljesülnek 100%-ra. A fenti példánk elfogadható mindkét szempontból, így a kivágó görbe megrajzolása viszonylag egyszerû. Gyakran elõfordul, hogy csak a végeredmény vizsgálatánál derülnek ki kivágási hibák. Ilyen esetekben vissza lehet térni az elmentett kivágó görbéhez (szerencsére!) és elvégezni a szükséges korrekciókat.

 

Mik a lehetőségek a kivágott képpel?

 A kivágó görbe kiválasztássá történõ váltása után a háttér átlátszóvá tehetõ. Az így kapott, kivágott fõ téma transzparens háttérrel lesz elmentve  *.psd, illetve  *.png  kiterjesztéssel. (Photoshop (PSD),(PNG)
 
 A háttér beillesztése után az esetek túlnymó részében szükség van utólagos belesímítási korrekciókra, a szín és tónus kiegyenlítésekre, illetve az eltérõ fényviszonyok összehangolására. Ez utóbbi a gyakorlatban a csúcsfények tompítását, áthelyezését, kiegészítését jelenti.  
 
  A fényviszonyok meghatározó része az árnyékhatások harmonizációja. E nélkül a behelyezett objektum, modell idegen marad a környzetében, az összhatás egészében zavaró.

 A megkomponált kép alkalmas nyomdai felhasználásra, - ha ezt a kiinduló fotó paraméterei megengedik, - vagy webes (internetes) alkalmazások anyaga lehet. Katalógus, reklám, vagy webáruház egyaránt jól hasznosítja az ily módon elkészült képet.

 

© Képkivágás Specialista 2018
kepkivagas@kepkivagas.hu
no Rights Reserved

Powered by navo

fõoldal | áraink | képek kivágása | galéria | szolgáltatásaink | megrendelés| kapcsolat | fotós | partnerek