Fõoldal Áraink Képrészlet kivágás Galéria Szolgáltatásaink Megrendelés Fotósok Partner oldalak Kapcsolat

Arc retusálás Alak korrekció Háttér csere
Modell fotó retusálás:   A háttér cseréje
   
Képrészletek kivágása
Speciális árnyékolás
Modell fotó retusálás
Sérült kép helyreállítás
Vektoros képpé alakítás
3D modellezés
Különleges effektusok

 Számos esetben felmerülő igény, hogy a főmotívum, tárgy, modell új környezetbe kerüljön. A gyakorlatban ez a háttér korrekcióját, illetve teljes cseréjét jelenti. Az okok különbözőek lehetnek. Például termékfotók esetében fontos, hogy az áru képe, annak részletei, kellően kiemelkedjen a környezetéből. Más ok miatt szükséges a háttércsere modellfotó esetében. Ekkor a művészi hatás fokozása a cél elsősorban .. Bármi is legyen az ok, az elérendő cél semmiképpen sem a szemlélő megtévesztése. Alapvetően helytelen az a kiindulás, amikor már maga a fotós, vagyis a kép készítője is abban a tudatban exponál, hogy nem szükséges a szakmai figyelem, mert a kép utolag úgyis új hátteret kap.

A háttér megválasztása

 Az új háttér megválasztása és finomhangolása nem könnyű feladat, különösen akkor, ha a fényviszonyok erősen determináltak, az árnyékhatások hangsúlyosak. A rosszul megválasztott, illetve megkomponált új háttér gyakran zavaróbb tud lenni az eredetinél.
  A háttér cseréjéhez több alkalmas technika áll rendelkezésre, de mindeigyik közös célja, hogy az elkülönítendő területett a lehető legpontosabban jelölje ki.

   

 
Maszkolási technika  

 Egyike a leghasznosabb eljárásoknak képterületek kijelölésévre. Használatára azokban az esetekben van szükség, amikor az elkülönítendõ háttér és a fõmotívum közötti határ nem elég éles, esetleg elmosódott, vagy áttetszõ. Ilyenek például a köd, víz, haj stb.. Maszkolási technikával a határok definiálása jól megoldható. Mivel a procedúra nem automatikus, ezért sok múlik a szakember hozzáértésén.

  A végerdmény erõsen összefügg a kiindulási kép minõségével. Ezalatt nem feltétlenül a felbontás nagysága értendő. A jó fényviszonyok között készült, szakmailag nem kifogásolható kép (fotó) mint kiindulás nyilván a szebb eredményre vezet.

 

Haj maszkolása

Különösen fashion és glamour fotók esetében gyakran elõfordul, hogy a modellt új háttér elé kell helyezni. A feladatot megnehezíti a haj kimaszkolása. Kivágásról ilyenkor még a legsímább haj esetében sem lehet szó, mindenképpen belesímító maszkolásra van szükség. Ennek elkészítése a gyakorlott grafikus számára is kihívást jelent, hiszen minden feladat más és más, ami azt jelenti, esetenként az alapeljárást ki kell egészíteni, illetve a beállítási paraméterek optimális összhangját kell megtalálni.

 

Szerencsés esetben a felvétel stúdióban készül, ilyenkor lehetőség van a világítás optimalizálására.   
A bluebox technika mai változata: a felvétel zöld háttér elõtt születik, lehetõleg minden vetülő árnyéktól mentesen. A háttérrel kapcsolatban fontos, hogy homogén legyen és jól elkünönülõ határokat biztosítson. Állóképről lévén szó nem feltétel, hogy a háttér színe nem lehet a hasznos területtel megegyező.

A háttér tökéletesen árnyékmentes felület.  
A fátyolnálnál a maszk enyhén áttetszõ.        

 

 Érdemes megfigyelni, hogy a fátyol áttetszõ. Ezért, bár az alakok aránylag könnyen körülrajzolhatók, az egyszerû kivágás ebben az esetben nem hozna jó eredményt. A fátyol áttetszõsége szépen megjelenik az új háttérrel összemontírozott képen.

   
                 A történet Las Vegasban folytatódik...              
 
 

Háttércsere modellfotók esetében (példák)

Az alábbi néhány kép modellfotók esetében történt különböző megközelítésű háttércserét szemléltet.

 

             
   A stúdióban készült modellkép erősen retusált. Az új háttér nem is akarja a beilleszkedés látszatát kelteni a képi térben, inkább mintegy poszteres
eléhelyezést sugall. A jelzések igen egyértelmúek, mint a vetülő árnyék, illetve a poszter curl effektes széle.
     
           
   A stúdiós felvétel művészire komponált, a perspektíva sík 2/3 alá került. A kemény élfény erősen leszűkíti a háttércsere lehetőségeit.. Az itt alkalmazott háttérbe illesztett modell színtónusát korrigálni kellett a teljes kompozíció harmóniája érdekében.      
       
 Lapos, de természetes megvilágítás, derítés nélküli erőtlen fényhatású. A merész háttércserén túl jelentős retusálást is kapott a kép, extra képelemekkel fokozva a hatást.      
                                     

© Képkivágás Specialista 2018
kepkivagas@kepkivagas.hu
no Rights Reserved

Powered by navo

 

Az oldal tetejére

fõoldal | áraink | képek kivágása | galéria | szolgáltatásaink | megrendelés | kapcsolat | fotós | partnerek